mengetahui yang anda merindui seseorang

Januari 8, 2007 at 4:12 am (Psikologi)

Anda mengetahui yg anda merindui seseorang apabila jantung anda berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar "Hai" daripada dia mencukupi sebagai penenang.
ulasan :Anda mungkin menaruh hati kepadanya, cuma anda tidak menyedarinya ataupun anda tidak mahu menerimanya sebagai nyataan.

Jangan jadi terlalu baik, saya akan merindui kamu. Jangan terlalu mengambil  berat, saya mungkin menyukai kamu. Jangan jadi terlalu ‘sweet’, saya mungkin    jatuh hati kepada kamu. Amat sukar untuk saya menyayangi kamu jika kamu tidak mahu membalasnya.
Ulasan :Seseorang yang membuat kamu jatuh hati kepadanya sebenarnya menyayangi kamu lebih daripada kamu menyayangi dia.

Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada
kamu,tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu
sedih..terimalah kenyataan itu dan sekurang2nya dia pernah membahagikan
kamu.
Ulasan :Masa akan menentukan segalanya, jika dia
ditakdirkan bersama anda,dia akan kembali.

Jangan melarikan diri dari ‘cinta’ apabila ia berada di hadapan kamu,Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akanteringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.
Ulasan :Hargai orang yang menyayangi kamu, bukan mudah untuk mencari orang yang menyayangi kita. yang paling berharga ialah hati yang ikhlas.

Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil. Jika anda merasakan sesuatu itu akan membuatkan anda bahagia, maka teruskan.Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin tiada lagi peluang kedua.
Ulasan :Masa tidak menunggu kita. Jika anda rasakan anda telah bertemu dengan orang yg sesuai, maka hargailah dia, jangan biarkan dia berlalu begitu sahaja.    Jangan bertangguh kerana takut. Cubalah dahulu atau anda akan menyesal karena membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Tiada sesiapapun yang tahu apakah yang membuatkan anda benar-benar bahagia.

Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata itu
menyapa air mata yg satu lagi,"Saya air mata seorang gadis yang
menyayangi seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu
pula Jawab titis air mata kedua tu,Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yg menyayangi saya berlalu begitu sahaja
Ulasan :Tiada sesiapapun yang simpati kepada orang yang sengaja  membiarkan peluang pergi begitu sahaja tanpa berusaha untuk mendapatkannya atau  mempertahankannya. Kita selalunya tidak menghargai seseorang yang hampir atau menyayangi kita sehingga dia pergi meninggalkan kita; kemudian kita akan sedih dan menyesal mengingatkannya.

Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu  menyerlah sehingga dapat menarik perhatian anda. Dari kalangan yang anda  pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau dia mana sahaja anda berada.
ulasan :Bahagian    1: orang yang bersama anda ketika ini mungkin bukanlah orang yang benar2 anda sayangi. Bahagian
2: terdapat orang yang tahu dia tidak dapat bersama kamu ketika ini
tetapi masih menyayangi kamu sepenuh hatinya, fikirkanlah.

Lawaknya bila kita meletakkan standard untuk orang yg bakal kita
sayangi,tetapi jauh di sudut hati, kita tahu yang orang yg kita sayangi itu terkecuali daripada standard itu. (don’t be too choosy!)
ulasan :Kita amat kritikal terutamanya kepada orang yg kita sukai atau sayangi kerana kita mahukan yang terbaik untuk diri kita. Tetapi sebenarnya kesempurnaan dan hubungan terbaik dapat dicapai dengan berusaha bersama. Ia bukanlah terletak kepada satu individu sahaja.

Cinta itu membuatkan anda gembira walaupun ia sering melukakan. Cinta itu istimewa jika ia diberikan kepada orang yg bertuah.
ulasan :Jika anda bertemu seseorang yang benar2 menghargai anda, maka dia berhak mendapat kasih anda.

Menyayangi/mencintai itu umpama bermain piano. Pertama, kita bermain ikut peraturannya. Kemudian, lupakan peraturannya dan main ikut hati.
ulasan :Kepercayaan terhadap pasangan adalah amat penting. Untuk mempercayai seseorang yang anda sayang/cintai, anda mestilah membuat dia mempercayai anda dahulu. Yakin terhadap diri sendiri dan pasangan anda.Jangan buat mereka ragu-ragu terhadap anda dan jangan ragu-ragu terhadapmereka.

Apa kata seseorang memberitahu anda ini saya tidak percaya dengan courtship (mendapatkan perhatian bagi memenangi seseorang). Ia cuma membuang masa sahaja.Jika saya mencintai seseorang, maka saya akanmeluahkan isi hati saya kepadanya. Tetapi, ada pula pengecualian bagi anda,jika anda mencintai saya, saya akan ‘court’ (sentiasa cuba memenangi) anda selamanya
ulasan:cinta itu memerlukan masa untuk disedari kehadirannya. Terdapat cinta pandang  pertama, tetapi ia masih memerlukan masa bagi pihak satu lagimenyedarinya.Merinduinya apabila dia tiada di sisi, mengharapkan berita daripadanya apabila berjauhan.

Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya anda kecewa
daripada tidak mahu mencintai kerana takutkan risiko atau cabaran yangbakal mendatang.
ulasan: Jangan berputus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan.Adalah lebih baik untuk anda mencubanya terlebih dahulu kerana jika andaberjaya, kemenangannya itu teramat manis. Tetapi, jika anda tidak mahu/berani mencubanya,anda  mungkin akan kehilangan orang yang anda sayang/cintai selamanya

Anda tidak pernah kalah/kecewa dalam mencintai/menyayangi. Anda cuma
kalahjika anda bertangguh.
ulasan :Jangan takut untuk meluahkan isi hati anda kepada orang yang anda sayang/cintai. Beritahu mereka dan biar mereka buat keputusan di pihakmereka. Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ialah memberitahu kepada orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya mereka  dalam hidup anda. Dengan itu, anda akan rasa lebih yakin dan puas. Dan anda akanrasa bangga terhadap diri anda kerana anda telah menunaikan tanggungjawab anda terhadap perasaan hati anda.

Jangan sesekali mengkhianati perasaan hati anda kerana akibatnya, hanya anda yang akan sengsara; bukan orang lain. Salah satu cabaran paling    sukardalam hidup ialah mencari orang yang tahu segala kelemahan dan
kekurangan diri anda, tetapi dia masih sangup menyayangi anda dengan sepenuh hatinya.
ulasan :Cinta itu adalah berasaskan tolak ansur dan pengorbanan. jika dia tahu kelemahan dan kekurangan anda dan masih sanggup bersama anda dan  lebih menyayangi anda, maka andalah orang yang paling bertuah! Dia layak mendapat cinta anda.

Ruang kosong di antara celah-celah jari kita dicipta untuk dipenuhi oleh jari-jari orang lain.
ulasan :Bukalah pintu hati anda, benarkan orang yang anda sayangi masuk,jangan ragui tujuan  mereka kerana keikhlasan itu dapat dirasai dalam hati.

Dalam percintaan, terdapat beberapa perkara yang perlu disedari. apabila anda bercinta. Ia bukan ‘passport’ untuk anda difahami; tetapi untuk anda memahami. Ia bukan ‘passport’ untuk anda mengambil itu dan ini; tetapi untuk anda diambil. Ia adalah untuk anda mendengar;bukan supaya anda didengar. Ia adalah untuk anda berkorban dan bertolak ansur; bukan untuk anda meminta itu dan ini. Ia bukan untuk anda berkira-kira atau mengukur tetapi untuk anda mencintai.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: